Харчові розлади ті їх запобігання
«Здоров’я більше залежить від наших звичок та харчування, ніж від лікарського мистецтва»
Вільям Шекспір
Більша частина хвороб наших – це справа наших власних рук.
Жан Жак Руссо
Скористайся презентацієюЯкі причини захворювань органів травлення?
Хвороби органів травлення – це порушення нормальної життєдіяльності організму людини через виникнення відхилень у будові та функціях органів травної системи.
Дані хвороби посідають третє місце в структурі усіх захворювань в Україні.
На першому місці - серцево-судинні хвороби та хвороби органів дихання.
Кожен орган травної системи, який ти вже вивчив, може вийти з ладу.
Згідно з Міжнародною класифікацією хвороб, розробленою Всесвітньою організацієї охорони здоров’я (ВООЗ), хвороби органів травлення поділяються на групи:
1) хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп (карієс, пародонтоз, стоматит);
2) хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (гастрит, виразка шлунка, виразка дванадцятипалої кишки);
3) хвороби апендикса (апендицит);
4) грижi (пупкова грижа, грижа черевної стінки);
5) неiнфекцiйні хвороби кишок (ентерити – запалення слизової оболонки тонкої кишки, колiти – запалення слизової оболонки товстої кишки);
6) іншi хвороби кишок (закреп, заворот кишок);
7) хвороби черевної порожнини (перитоніти – запалення очеревини);
8) хвороби печiнки (цироз);
9) хвороби жовчного мiхура та пiдшлункової залози (жовчнокам’яна
хвороба, холецистит, панкреатит).
Основними причинами виникнення цих захворювань є :
· нераціональне харчування,
· негативні емоції, стреси.
· недотримання гігієнічних вимог зберігання та вживання їжі,
· шкідливі звички (паління, вживання алкоголю)
· гіподинамія,
· ксенобіотики,
· фізичні перевантаження,
· відсутність сну та відпочинку,
· несприятлива екологічна ситуація.
Пропоную ознайомитись з найбільш розповсюдженими хворобами органів травлення. Перейди до "Книги"
Карієс https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%96%D1%94%D1%81_%D0%B7%D1%83%D0%B1%D1%96%D0%B2
Гастрит https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82
Які причини харчових розладів, їх профілактика?
Харчові розлади – це порушення діяльності травної системи, викликані отруйними речовини, шкідливми мікроорганізми або паразитичними червами (гельмінтами).
Харчові розлади |
||
Харчові отруєння |
Кишкові інфекції |
Гельмінтози |
|
|
|
Докладніше
про харчові розлади тут . https://online.hneu.edu.ua/mod/book/view.php?id=6951
Профілактика харчових розладів
· Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
· Не купувати харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
· Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
· Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
· При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
· Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
· Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
· Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.
· У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
Про будову органів травної системи та їх функції ти зможеш дізнатися більше, переглянувши рекомендоване відео:
Цікаву інформацію по даній темі можна віднайти тут -https://www.funnyanatomy.in.ua/
Опанувавши теоретичний матеріал, переходь до тестів!