Харчові розлади ті їх запобігання

«Здоров’я більше залежить від наших звичок та харчування, ніж від лікарського мистецтва»

 Вільям Шекспір

        Більша частина хвороб наших – це справа наших власних рук.

Жан Жак Руссо

Скористайся презентацією

Які причини захворювань органів травлення?

 Хвороби органів травлення – це порушення нормальної життєдіяльності організму людини через виникнення відхилень у будові та функціях органів травної системи. 

Дані хвороби посідають третє місце в структурі усіх захворювань в Україні.

 На першому місці - серцево-судинні хвороби та хвороби органів дихання.

 Кожен орган травної системи, який ти вже вивчив, може вийти з ладу.

Згідно з Міжнародною класифікацією хвороб, розробленою Всесвітньою організацієї охорони здоров’я (ВООЗ), хвороби органів травлення поділяються на групи:

1) хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп (карієс, пародонтоз, стоматит);

2) хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (гастрит, виразка шлунка, виразка дванадцятипалої кишки);

3) хвороби апендикса (апендицит);

4) грижi (пупкова грижа, грижа черевної стінки);

5) неiнфекцiйні хвороби кишок (ентерити – запалення слизової оболонки тонкої кишки, колiти – запалення слизової оболонки товстої кишки);

6) іншi хвороби кишок (закреп, заворот кишок);

7) хвороби черевної порожнини (перитоніти – запалення очеревини);

8) хвороби печiнки (цироз);

9) хвороби жовчного мiхура та пiдшлункової залози (жовчнокам’яна

хвороба, холецистит, панкреатит).

Основними причинами виникнення цих захворювань є :

 

·        нераціональне харчування,

·        негативні емоції, стреси.

·        недотримання гігієнічних вимог зберігання та вживання їжі,

·        шкідливі звички (паління, вживання алкоголю)

·        гіподинамія,

·        ксенобіотики,

·        фізичні перевантаження,

·        відсутність сну та відпочинку,

·        несприятлива екологічна ситуація.

Пропоную ознайомитись з найбільш розповсюдженими хворобами органів травлення.  Перейди до "Книги"

Карієс  https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%96%D1%94%D1%81_%D0%B7%D1%83%D0%B1%D1%96%D0%B2

Гастрит https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82

Виразка шлунка

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0

Аппендицит

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82

 Які причини харчових розладів, їх профілактика?

 Харчові  розлади – це порушення діяльності травної системи, викликані отруйними речовини, шкідливми мікроорганізми або паразитичними червами (гельмінтами).

 

Харчові  розлади

Харчові отруєння

Кишкові інфекції

Гельмінтози

  • токсини (сальмонела, ботулотоксин)
  • алкалоїди (дурман, блекота)
  • гриби (мухомор, бліда поганка)
  • хімічні речовини (побутова хімія, добрива)
  • ліки
  • вода
  • бактеріальні (холера)
  • вірусні (гепатит)
  • викликані найпростішими (дизентирія)
  • Ентеробіо́з
  • Аскаридо́з
  • Трихоцефальо́з
  • Ехінококоз

 

 

Докладніше про харчові розлади тутhttps://online.hneu.edu.ua/mod/book/view.php?id=6951
 

Профілактика харчових розладів

·        Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.

·        Не купувати харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

·        Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.

·        Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

·        При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

·        Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

·        Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

·        Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.

·        У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!

 

Про будову органів травної системи та їх функції ти зможеш дізнатися більше, переглянувши рекомендоване відео:  

 Цікаву інформацію по даній темі можна віднайти тут -https://www.funnyanatomy.in.ua/  

Опанувавши теоретичний матеріал, переходь до тестів!

 

 

 


Остання зміна: понеділок, 7 жовтень 2019, 19:31