Завдання до теми 3

І. Дай відповіді на запитання

1.     Чому кишечник поділяють на тонкий та товстий?

2.     Що таке тонкий кишечник? З яких відділів він складається?

3.     Назвіть основні функції тонкого кишечнику.

4.     Що таке підшлункова залоза та яка її роль в процесах травлення?

5.     Які ферменти виділяє підшлункова залоза і які сполуки вони розщеплюють?

6.     Що таке печінка та яка її роль в процесах травлення?

7.     До якого типу залоз відносяться підшлункова залоза та печінка?

8.     Що таке товстий кишечник? З яких відділів він складається?

9.     Назвіть основні функції товстого кишечнику. Яке значення для функціонування травної системи має мікрофлора товстого кишечнику?

ІІ.  Заповни таблицю

Відділи травного каналу

Полімери

Мономери

Куди

всмоктуються

Ротова порожнина

 

 

 

Шлунок

 

 

 

Тонкий кишечник

 

 

 

Товстий кишечник

 

 

 

 

ІІІ. Завдання містять три стовпчики інформації, у кожному з яких вона позначена цифрами. Вибери із кожного стовпчика одну цифру, що позначає правильну відповідь. Утворене тризначне число є відповіддю до завдання (1,5 бали*)

 

9. На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.

печінка 

Загальна

характеристика

Одна із функцій

Особливості будови

1. Травна залоза, що продукує жовч

1. Розщеплення білків до пептидів

1. Містить гепатоцити, на нижній поверхні розташований жовчний міхур з  протокою.

2. Орган, що продукує хлоридну кислоту

2. Розщеплення складних вуглеводів.

2. М’язова стінка органа складається з гладенької м’язової тканини

3.Орган, що продукує слину

3. Знешкодження токсичних речовин, що утворилися в процесі травлення

3. Орган, утворений залозистим епітелієм

Відповідь

 

 

 

 

10. На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.

товстий кишечник

Загальна

характеристика

Одна із функцій

Особливості будови

1. Кишка, завдовжки 5-6 м

1. Всмоктування  води та виведення неперетравлених решток.

1. Слизова оболонка не має ворсинок, а має багато слизових залоз.

2. Кишка, завдовжки 27 - 30 см

2. Всмоктування мономерів в кров та лімфу.

2. Слизова оболонка має ворсинки.

3. Кишка, завдовжки 1,5 - 2 м

3. Активне розщеплення пептидів та ліпідів.

3. До неї відкриваються протоки підшлункової залози та жовчного міхура.

Відповідь

 

 

 

 

ІV.Поясни

У чому полягає причина того, що після вживання багатої на білок їжі довше не відчівається голоду, ніж після їжі, що складається переважно з вуглеводів?


Остання зміна: субота, 5 жовтень 2019, 15:46