Завдання до теми 3
І. Дай відповіді на запитання
1. Чому кишечник поділяють на тонкий та товстий?
2. Що таке тонкий кишечник? З яких відділів він складається?
3. Назвіть основні функції тонкого кишечнику.
4. Що таке підшлункова залоза та яка її роль в процесах травлення?
5. Які ферменти виділяє підшлункова залоза і які сполуки вони розщеплюють?
6. Що таке печінка та яка її роль в процесах травлення?
7. До якого типу залоз відносяться підшлункова залоза та печінка?
8.
Що
таке товстий
кишечник? З яких відділів він складається?
9. Назвіть основні функції товстого кишечнику. Яке значення для функціонування травної системи має мікрофлора товстого кишечнику?
ІІ. Заповни таблицю
Відділи травного каналу |
Полімери |
Мономери |
Куди всмоктуються |
Ротова порожнина |
|
|
|
Шлунок |
|
|
|
Тонкий кишечник |
|
|
|
Товстий кишечник |
|
|
|
ІІІ. Завдання містять три стовпчики інформації, у кожному з яких вона позначена цифрами. Вибери із кожного стовпчика одну цифру, що позначає правильну відповідь. Утворене тризначне число є відповіддю до завдання (1,5 бали*)
9. На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.
Загальна характеристика |
Одна із функцій |
Особливості будови |
1. Травна залоза, що продукує жовч |
1. Розщеплення білків до пептидів |
1. Містить гепатоцити, на нижній поверхні розташований жовчний міхур з протокою. |
2. Орган, що продукує хлоридну кислоту |
2. Розщеплення складних вуглеводів. |
2. М’язова стінка органа складається з гладенької м’язової тканини |
3.Орган, що продукує слину |
3. Знешкодження токсичних речовин, що утворилися в процесі травлення |
3. Орган, утворений залозистим епітелієм |
Відповідь |
||
|
|
|
10. На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.
Загальна характеристика |
Одна із функцій |
Особливості будови |
1. Кишка, завдовжки 5-6 м |
1. Всмоктування води та виведення неперетравлених решток. |
1. Слизова оболонка не має ворсинок, а має багато слизових залоз. |
2. Кишка, завдовжки 27 - 30 см |
2. Всмоктування мономерів в кров та лімфу. |
2. Слизова оболонка має ворсинки. |
3. Кишка, завдовжки 1,5 - 2 м |
3. Активне розщеплення пептидів та ліпідів. |
3. До неї відкриваються протоки підшлункової залози та жовчного міхура. |
Відповідь |
||
|
|
|
ІV.Поясни
У чому полягає причина того, що після вживання багатої на білок їжі довше не відчівається голоду, ніж після їжі, що складається переважно з вуглеводів?