Завдання до теми 2
І. Дай відповіді на запитання:
1.
Що входить до складу ротової порожнини?
2. Що таке формула зубів? Чи однакова вона у дітей та дорослих?
3. Зуби мудрості вважають рудиментарними органами. Що зробило їх такими?
4. Яке значення для травлення має слина?
5. Як відбуваються ковтання й переміщення харчових грудочок до шлунку?
6. Опишіть будову шлунку?
7. Яке значення для травлення має шлунковий сік?
8. Якщо соляна кислота та пепсин здатні перетравлювати будь-яку м’язову тканину, то чому ж шлунок не перетравлює сам себе?
9. Яке ph середовища ротової порожнини та шлунку?
10. Яке значення для роботи стравоходу та шлунку мають сфінктери?
ІІ. Розроби пам’ятку «Догляд за зубами та порожниною рота»
ІІІ. Поясни
У чому полягає причина того, що після вживання багатої на білок їжі довше не відчівається голоду, ніж після їжі, що складається переважно з вуглеводів?
ІV. Знайди число
Завдання містять три стовпчики інформації, у кожному з яких вона позначена цифрами. Вибери із кожного стовпчика одну цифру, що позначає правильну відповідь. Утворене тризначне число є відповіддю до завдання.
А, На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.

Загальна характеристика |
Одна із функцій |
Особливості будови |
1. Травна залоза, що продукує жовч |
1. Розщеплення білків до пептидів |
1 містить гепатоцити, на нижній поверхні розташований жовчний міхур з протокою. |
2. Орган, що продукує хлоридну кислоту |
2. Розщеплення складних вуглеводів. |
2. м’язова стінка органа складається з гладенької м’язової тканини |
3.Орган, що продукує слину |
3. Знешкодження токсичних речовин, що утворилися в процесі травлення |
3. Орган, утворений залозистим епітелієм |
Відповідь |
||
|
|
|
Б. На рисунку зображений орган травної системи людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.
Загальна характеристика |
Одна із функцій |
Особливості будови |
1. Рухливий орган, що містить смакові рецептори |
1. Подрібнення іжі |
1. Складається з емалі, дентину та пульпи. |
2. Орган, утворений видозміненою кістковою тканиною |
2. Забезпечує ковтання |
2. Орган, утворений посмугованою м’язовою тканиною. |
3. орган, що з’єднує ротову порожнину із стравоходом |
3. Перемішування їжі |
3. Орган, утворений залозистим епітелієм |
Відповідь |
||
|
|
|