Це цікаво

ЦЕ ЦІКАВО

Секрет здоров’я та довголіття у молоці

Вчені стверджують, що здоров’я та тривалість життя безпосередньо залежать від харчування, тож всім дуже цікавий раціон тих, хто прожив понад 100 років. Звернімося до фактів про відомих довгожителів світу.

Коли у Меджида Агаєва, 140-літнього азербайджанця, запитали, що він зазвичай їсть та п’є, дідусь відповів, що перевагу віддає молоку, бринзі та овочам. Поважна сербка Ірбіша Хрвачич протягом свого довгого 110-літнього життя переважно вживала молочні продукти, і ніколи не хворіла. Відомі болгарські довгожителі також здебільшого вживали молоко та кефір, а грузинські вважають, що багато років життя їм подарував національний напій мацоні. Це кисломолочний продукт, який за своїм складом найбільш схожий на йогурт. Азербайджанський рекордсмен з тривалості життя минулого століття Ширалі Мислімов прожив 150 років. Він вживав свіжий сир, фрукти, овочі, мед. Молочні продукти були найдоступнішими для Ширалі Мислімова, бо все своє довге життя він був звичайнісіньким пастухом. Цікаво, що у віці 136 років Ширалі одружився з 57- літньою жінкою. Того ж року у нього народилася дитина. Це унікальний випадок батьківства у такому поважному віці.

Отже, факти стверджують, що молоко та молочні продукти можна сміливо вважати еліксирами життя, які щедро подарувала нам природа.

Молоко з давніх-давен вважається не тільки простим та цінним продуктом харчування, а й ліками. Ним лікували ще Гіппократ та Авіценна. Легендарні лікарі давнини вважали, що молоко здатне зцілити від багатьох недугів, також воно чудово допомагає заспокоїтись та сприяє спокійному і здоровому сну.

Досліджуючи вплив йогурту на організм людини, Ілля Мечников зробив висновок, що його кисломолочні бактерії якнайкраще здатні подолати патогенні мікроорганізми та врегулювати мікрофлору кишечника. Таким чином вони зберігають молодість та продовжують життя людям.

Сучасні вчені стверджують, що молоко таки дійсно впливає на тривалість життя, бо його склад унікальний та надзвичайно корисний для людини. Воно містить три групи речовин, необхідних для нашого організму: енергетичні, пластичні, що використовуються для побудови клітин, та регуляторні, завдяки яким відбувається обмін речовин. Нещодавно вчені виявили в молоці ще одну сполуку - нікотинамид рибозид, NR, яка впливає на роботу мітохондрій, відповідає за швидкість метаболізму та тривалість життя людини. Тим, кого хвилює зайва вага, буде цікаво дізнатися, що нікотинамид рибозид сприяє схудненню та попереджає розвиток цукрового діабету.

Тож сміливо збільшуйте кількість молочних продуктів у своєму раціоні та будьте здорові!

http://3md.com.ua/about/news/sekret-zdorovya-ta-dovgol%D1%96ttya-u-molots%D1%96


Остання зміна: субота, 5 жовтень 2019, 12:10