Це цікаво
Зуби — це єдина тканина людського
організму, яка не має властивості регенерації. На відміну від інших тканин
нашого тіла, вони не відновлюються самі собою. Тому рекомендуємо ознайомитися з
цікавими фактами про зуби.
1. До складу кісток і зубів входить 99% кальцію, що міститься в організмі людини. Саме тому дефіцит цього мікроелемента позначається у першу чергу на стані здоров’я зубів.
2. Зубна емаль є найміцнішою тканиною в організмі людини завдяки високому вмісту кальцію. Вона складається з кристалів мінералу гідроксиапатиту, які склеєні між собою білками. Така будова перешкоджає виникненню мікротріщин і обумовлює стійкість зубів до агресивного зовнішнього впливу.
3. Тверді тканини зуба не здатні до регенерації. Якщо вони руйнуються, то для відновлення зуба використовуються стоматологічні пломбувальні матеріали або він повністю замінюється протезом.
4. Термін «молочні зуби» був введений Гіппократом, який вважав, що вони формуються завдяки споживанню материнського молока. Частково давньогрецький лікар мав рацію: у молоці міститься велика кількість кальцію, без якого неможливий нормальний розвиток зубів.
5. Історики підтверджують, що окремі випадки захворювання карієсом зустрічалися в усі часи, однак масовий характер така проблема набула в 19 столітті. Даний період збігся з широким розповсюдженням і здешевленням цукру, коли цей солодкий продукт увійшов у раціон багатьох верств населення.
6. Жувальна мускулатура людини може створювати тиск до 350 кг. Подібне навантаження провокує пошкодження зубної емалі і навіть руйнування зубів, тому, зазвичай, зусилля щелеп рідко перевищує 10-15 кг.
7. Слинні залози людини працюють 24 години на добу, виділяючи, в середньому, до 2 літрів слини. Це сприяє збереженню зубної емалі, оскільки слина не тільки зволожує поверхню зубів, але і нормалізує кислотно-лужний баланс. Крім того, в ній містяться бактерицидні речовини, які перешкоджають розмноженню патогенної мікрофлори, що сприяє утворенню карієсу.
8. Пластина для вирівнювання зубів і порцелянові коронки, що встановлюються на штифт, були винайдені в 18 столітті французьким дантистом П’єром Фошаром. Ці винаходи пізніше лягли в основу створення мостових протезів і металокерамічних коронок.
9. Згідно з археологічними даними, протезування зубів зустрічалося ще в давні часи у народів Північної Америки і Єгипту. Замість зруйнованих зубів встановлювалися конструкції з дорогоцінних металів, що нагадують мостові протези. А корінні народи Італії виготовляли коронки з зубів тварин.
10. «Найдорожчим» вважається зуб відомого фізика Ісаака Ньютона. Він був проданий з аукціону на початку 19 століття за суму, яка в перерахунку на сучасний курс склала майже 40 000 доларів США.
Джерело: https://cikavo.net/cikavi-fakti-pro-zubi/
Коли ми їмо, ми не замислюємося про те, що чекає всередині нашу їжу, і як вона перетворюється в корисні для організму речовини. Травний тракт не дарма порівнюють з опалювальною системою: паливом служить їжа, трубами - кишечник, а роль котла дістається шлунку. Деякі цікаві факти про шлунок допоможуть зрозуміти всю важливість цього органу.
1. Шлунок нагадує порожнистий шкіряний мішок з м'язами. За допомогою м'язів в нього потрапляє їжа, де вона піддається механічній та хімічній обробці, а потім потрапляє в кишечник.
2. М'язи нашого травного мішка настільки міцні, що ми спокійно можемо їсти в різних положеннях, і, навіть, стоячи на голові - їжа все одно потрапить куди потрібно.
3. Шлунок у дорослої людини може вмістити близько 1,5 літра їжі або води. Він розтягується і стискається, як гумовий мішок.
4. Стародавні греки вважали шлунок живою істотою всередині нас. Праці давньогрецького цілителя Галена підтверджують цей факт - стародавні греки дійсно вважали м'язисту порожнину для їжі живою істотою, здатною відчувати порожнечу. Ця істота посилала голод і змушувала людину шукати їжу.
5. Шлунковий сік містить у великій кількості концентровану соляну кислоту, яка дозволяє перетравлювати важку їжу та вбивати бактерії і мікроорганізми, що потрапляють в організм разом з їжею. Коефіцієнт кислотності рН дорівнює 1,2. Такий рівень кислоти дозволяє перетравлювати дрібні кістки, деревину і навіть пластмасу.
6. Незважаючи на вкрай агресивне середовище, в нашому шлунку є одна бактерія, яка відчуває себе чудово в гримучій кислотній суміші. Це – Helicobacter pylori.
7. У нормальному стані Helicobacter pylori бере участь в процесі переробки їжі. Але якщо її популяція стає занадто великою, ця бактерія руйнує наш травний орган, викликаючи виразки.
8. Сильне кислотне середовище постійно роз'їдає стінки шлунку. Для підтримки нормальної працездатності організм змушений постійно оновлювати шар епітелію на внутрішніх стінках. За два тижні ця частина організму повністю замінює шар розташованої усередині слизової тканини.
9. У шлунку є нервові клітини - їх набагато більше, ніж у мозку деяких тварин. Іноді вчені називають цю частину організму «другим мозком». Завдяки нервовим клітинам ми відчуваємо біль в черевній порожнині.
10. Приплив крові до щік викликає аналогічну реакцію і всередині нашого організму - стінки травного мішка червоніють одночасно з нашим обличчям.
11. Вага людини і розмір шлунку ніяк не пов'язані. Це твердження було доведено спостереженнями за тими, хто хірургічним способом видаляв частину шлунку. Як показали спостереження, апетит і вага людини після цієї операції не зменшилися.
12. Їжа в шлунку проводить близько 6 годин. Шлунок дорослої людини перетравлює звичайний обід протягом шести годин. Для того щоб за цей час їжа розчинилася, потрібно 1,5 л кислоти.
13. Більшу частину шлунку займає не їжа або сік, а ... повітря, яке потрапляє туди у процесі споживання їжі або при диханні. Скупчення повітря заважає роботі цього органу і перешкоджає травленню. Кращий спосіб позбутися від повітря - це відрижка.
14. Незважаючи на важливість шлунку, без нього людина цілком може обійтися. Відомі випадки, коли пацієнту видаляли шлунок повністю, і при цьому людина доживала до глибокої старості. А ось підшлункова залоза, хоча і значно менша за розмірами - життєво необхідна.
15. Наш шлунок здатний не тільки перетравлювати, а й виробляти. Серотонін - гормон, який відповідає за задоволення, виробляється головним чином у цьому внутрішньому органі.
Джерело:http://sonyashnik.com/comments/intresting/54.html