Підводимо підсумки
УЗАГАЛЬНЕННЯ:
1. Травлення тварин – це сукупність процесів, які здійснюють подрібнення й розщеплення їжі на прості речовини, що можуть всмоктуватися та брати участь у процесі обміну речовин.
2. Процесу механічної й хімічної обробки їжі допомагають ферменти - особливі речовини (біологічні каталізатори)
3. Існують наступні способи травлення: позаорганізмове тобто зовнішнє і організмове тобто внутрішнє.
4. Розвиток травної системи.
Сліпозамкнена: Травна порожнина (у кишковопорожнинних) глотка (з’являэться у реброплавів) сліпа кишка (у плоских червів)
Наскрізна:
рот + ротова порожнина + стравохід + шлунок = передній відділ
тонка кишка + підшлункова залоза + печінка = середній відділ
кишечник + анальний отвір = задній відділ
5. Травна система в процесі еволюції ускладнюється через: спосіб життя, різноманітну їжу і в результаті цього додаються нові органи і, нарешті, виробився складний механізм, який досяг найбільшої складності у людини.