Глосарій


А тут зібрані визначення основних понять з теми

Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  3  4  (Далі)
  Все

А

Амінокислоти

мономери білків, які мають аміно- та карбоксильну групу та розрізняються за будовою радикалу


Амфіфільність

(від дав.-гр. αμφις — обоє, φιλíα — любов, дружба) - здатність деяких сполук проявляти одночасно гідрофільні та гідрофобні властивості



Б

Білки

біополімери, мономерами яких є амінокислоти поєднані пептидним зв’язком.



Біополімери

полімери, що синтезуються в клітинах


В

Вода (Н2О)

за звичайних умов безбарвна рідина, без смаку і запаху, що є універсальним розчинником. Основна складова живих організмів.



Водневий зв’язок


Вуглеводи

органічні сполуки, що складаються з карбону, оксигену й гідрогену та мають загальну формулу Cn(H2O)m . Деякі похідні можуть містити N, S тощо…



Г

Гідрофільність

(від давньогр. ὕδωρ — вода і гр. φιλíα — любов, дружба) – здатність речовин змочуватися водою


Гідрофобність

(від гр. hydor – вода, phobos – боязнь, страх; буквально той, що боїться воду) - властивість деяких речовин не змочуватися та відштовхувати воду.



Глобула

тип кулястої білкової молекули; третинна структура молекули білка, що утворюється за участі водневих, йонних, дисульфідних зв’язків та гідрофобної взаємодії між віддаленими амінокислотами.



Сторінка:  1  2  3  4  (Далі)
  Все